Reiki pentru Toti

Istoria Reiki

Home
Introducere in Reiki
Istoria Reiki
Nivele Reiki
Ce este Reiki?
Cum functioneaza Reiki?
Principiile Reiki
Pozitiile de tratament Reiki
Introducere in Gradul 2 Reiki
Simbolurile Reiki
Tratamente la Distanta
Tehnica de meditatie Hatsurei-ho
A deveni Maestru
Contact

English Version

Mikao Usui s-a nascut in 15 August 1865 in districtul Yamagata a prefecturii Gifu, intr-un sat numit Yago. Usui a studiat budismul la scoala si la templul muntelui Kurama in copilarie. Se crede, de asemenea, ca ar fi studiat o forma japoneza a Chi Kung-ului si alte sisteme orientale de vindecare. Cele mai multe povestiri ale Istoriei il descriu pe Usui ca studiind foarte mult si ca fiind un student eminent si muncitor.  Usui a fost un om de afaceri de succes. In jurul anului 1914 s-a dus sa mediteze pe muntele Kurama si a trecut prin 21 de zile de meditatie si post. In timpul acestei meditatii de 21 de zile, Energia Reiki i-a patruns in chakra coroanei. El a descoperit ca a primit un dar extraordinar de vindecare. Stia ca, spre deosebire de exercitiile de Chi Kung care ii epuizau energia proprie, energia Reiki ar vindeca fara sa ia din energia lui.

 

Usui a petrecut apoi sapte ani in Kyoto. A deschis o scoala in Tokio, unde a instruit studenti in sistemul Reiki. Se spune ca a pregatit 2000 de studenti la nivele de practicanti si 16 la nivel de maestru. A murit la 9 martie 1926.

 

Usui insusi a fondat o Societate Reiki. Mikao Usui a fost primul Presedinte al organizatiei pe care el a numit-o Usui Reiki Ryoho Gakkai. Au fost sase presedinti a Usui Reiki Ryoho Gakkai de la moartea lui Usui. Niciunul dintre ei nu a fost Dr. Hayashi. Niciunul dintre ei nu s-a auto-numit ‘’Mare Maestru’’ sau purtator de linie. Usui a fost succedat, in ordine, de domnul Ushida, domnul Takatome, domnul Wantanabe, domnul Wanami, doamna Koyama si actualul Presedinte domnul Kondo.

 

Au fost descoperite informatii aditionale legate de Chujiro Hayashi. Dr. Chujiro Hayashi a fost facut Maestru Reiki in 1925 si a fost studentul lui Usui. Dr. Hayashi a fost un ofiter din marina japoneza in rezerva. El a deschis o clinica Reiki, mai apropiata de modelul liniilor medicale. Dr. Hayashi a facut cateva modificari in sistem si aproape sigur a dezvoltat cele 12 pozitii standard ale mainilor, folosite in prezent in Vest. Aceste pozitii ale mainilor au permis ca Reiki sa fie transmis de mai multi practicanti in acelasi timp. Aceasta tehnica de grup de vindecare era folosita in clinica sa si se credea ca maximiza curgerea Reiki spre pacient si miscora timpul de tratament. In clinica lui Hayashi, studentii ar fi lucrat tratandu-i pe cei bolnavi pentru o perioada de timp, in schimbul invatarii Reiki I. Aceia care erau vindecatori talentati si dedicati erau invatati Reiki II, in schimbul unei perioade mai mari de servicii si pregatire. Cei mai dedicati erau invatati Reiki III. Unul dintre Maestri lui Hayashi a fost o femeie americano-japoneza, care locuia in Hawai, doamna Hawayo Takata. Hayashi a fost un maestru respectat, a fost cel care a continuat sa lucreze si sa conduca clinica lui Usui, dupa trecerea sa in nefiinta. Se spune ca domnul Hayashi a parasit Usui Reiki Ryoho Gakkai din cauza unor divergente de opinii.

 

Doamna Hawayo Takata s-a nascut in 1900 pe insula Kauai in Hawai. Parintii ei erau imigranti japonezi. S-a maritat si a avut doua fiice. Sotul ei a murit in 1930. Cam dupa 5 ani, ea incepuse sa aiba dureri abdominale severe, probleme cu plamanii si stari de nervozitate. S-a intors in Japonia sa isi viziteze familia si sa primeasca tratament medical. Conform spuselor doamnei Takata, s-a descoperit ca are o tumora si apendicita. Cand era pe masa de operatie, ea a povestit ca a auzit o voce care ii spunea ca operatia nu este necesara. Ea a intrebat doctorul daca este si o alta cale de a fi vindecate problemele sale. Doctorul i-a spus despre clinica Reiki a Dr. Hayashi si dansa a decis sa se duca acolo. A primit tratamente in clinica Dr. Hayashi. Doamna Takata a vrut sa invete Reiki si i-a cerut doctorului Hayashi sa o invete. Intr-un sfarsit, el a acceptat. In 1936, doamna Takata a primit primul ei grad in Reiki. La sfarsitul unui an de practica, a primit gradul II. S-a intors in Hawai si a inceput sa practice Reiki. In 1938, cand Dr. Hayashi vizita Hawaii, el a initiat-o pe Takata ca Maestru Reiki. Ea a fost al 13-lea maestru initiat de dr. Hayashi. Certificatul ei, legalizat in 21 Februarie 1938, i-a dat statutul de Maestru Reiki si o autoriza sa predea sistemul. Doamna Takata a initiat 22 de maestri. Cei mai multi dintre acesti 22 de maestri sunt in viata si inca practica si predau Reiki.

 

La un anumit moment, sistemul Reiki predat doamnei Takata de catre Hayashi a fost schimbat. Multe dintre practicile meditative si spirituale (care acum sunt redescoperite asa cum vin din Japonia) au disparut. Este neclar de ce s-a intamplat asta. Nu se stie daca nu i-au fost predate de catre Hayashi sau au fost indepartate pentru ca vesticii nu le puteau intelege. In orice caz, ele nu au fost transmise mai departe catre marea majoritate a practicantilor din Vest. Poate ca de aceea atat de multi oameni incearca sa adauge practici spirituale din Tibet si alte locuri, in incercarea de a “umple golurile” pe care le simt ca lipsesc. Reiki in aceasta traditie Hayashi – Takata este cel mai cunoscuta ca “Usui Shiki Ryoho”.

 

Dupa moartea doamnei Takata, Reiki s-a impartit in Statele Unite ale Americii in doua scoli principale. Era vorba despre Tehnica Radianta (sau “adevaratul Reiki”), fondata de Barbara Weber Ray si de Alianta Reiki, fondata de Phyllis Lei Furumoto (nepoata doamnei Takata) si de ceilalti Maestri ai doamnei Takata. Doamna Furumoto a inceput sa afirme dupa un timp ca acum ea era “Marele Maestru si Purtatorul Liniei” Reiki si, recent, ca ea pastreaza “linia spirituala”. Alianta si membri ei o recunosc ca fiind “Marele maestru” si “purtatorul liniei” Reiki. Desi doamna Furumoto este, cu siguranta, capul actual al Aliantei Reiki si a liniei Usui-Hayashi-Takata, care a adus Reiki in Statele Unite si in mare parte din lume, sigur nu exista nici o numire de Mare maestru pe care Usui sa o fi facut cuiva.

 

Reiki a evoluat substantial de la moartea doamnei Takata in lumea vestica. Reiki s-a intins prin Statele Unite, Europa si India. Multi maestri au adaugat sau au scos unele tehnici si au modificat invataturile. Unii au adaugat Tehnici Tibetane, Chi Kung, Wicca, Noi Simboluri si o gramada de noi stiluri au fost create. Acum sunt stiluri ca Raku Kei Reiki, Vajra Reiki, Essene Reiki, Karuna Reiki, Seichim Reiki, Tera Mai Reiki, ca si unele variante Usui non-traditionale. Marea majoritate sunt Maestri Reiki Independenti.

 

Macar azi, nu te mania, nu te ingrijora. Arata-ti recunostinta fata de binecuvantarile primite. Pretuieste-te. Fii bun cu toate fiintele vii.